Słowniczek czyli co jest czym

Strona przeniesiona:
smakoterapia.pl

24 komentarze:

  1. Chciałabym podpytać o ksylitol... Dlaczego jest polecany dopiero powyżej 3 r.ż.? Właśnie miałam zamiar wprowadzić go mojej 2,5 letniej córeczce? Za wcześnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas agar gościł przed 3 r.ż.pod okiem lekarza. Myslę że to może być zabezpieczenie producenta na wszelki wypadek...

      Usuń
    2. Im młodszy organizm (i oczywiście ilość spożycia) tym większy efekt dodatkowego "zintensyfikowania" pracy jelit. U 7-latka pojawił się ból brzuszka. U 3-latka może wywołać biegunkę.

      Usuń
  2. ja daję mojej 2,5 letniej córce i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych. Na jakimś opakowaniu wyczytałam, żeby nie dawać więcej niż 3 łyżeczki bo może mieć działanie przeczyszczające. U nas jeśli dajemy to jest to i tak ok 1 łyżeczki (na dobę w dodatku) więc żadnych niepokojących objawów nie było.
    No właśnie - może ktoś wie dlaczego jest takie ograniczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dlatego, że ksylitol jest alkoholem? ;-)
      Pozdrawiam,
      "Anonimowa"

      Usuń
    2. Myślę że dlatego że jest to zabezpieczenie producenta. Duża ilość ksylitolu jednorazowo bez przyzwyczajenia stopniowego organizmu może prowadzić do biegunek które w przypadku małych dzieci bywają po prostu groźne. :)

      Usuń
  3. Nikt nie prowadzi badań na dzieciach poniżej 3 r.ż, więc również stąd...

    OdpowiedzUsuń
  4. olej kokosowy buduje odporność, jest używany w leczeniu przeziębienia. czy aby podbudować odporność dziecka dawać mu go do picia czy w inny sposób?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duzo jest przepisów z olejem kokosowym. Można go dodać do prawie wszystkiego, od ciasteczek po kaszę, koktajl, granolę, czekoladę, czekoladki... :)
      Smacznego!

      Usuń
  5. Witam,
    szykuję się do zrobienia soków: malinowych i z czarnej porzeczki. Chciałabym zastąpić czymś zwykły biały cukier, ksylitol niestety jest drogi. Jak Pani sądzi czy sprawdzi się suszone liście stewii w przetworach? Jak też z trwałością tych soków? Co Pani poleca?

    PS Zrobiłam pity jaglane wg Pani przepisu, do tego owoce sezonowe - coś pysznego.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama stewia w soku nie odpowiada mi smakiem (lekka goryczka). Proponuję połączyć kilka środków słodzących (ksylitol, stewię, daktyle). WAŻNE: cukier konserwuje. Przetwory bez cukru potrzebują maksymalnej sterylności przy przygotowywaniu, wyparzenia słoików, przetarcia spirytusem zakrętki oraz pasteryzacji np w piekarniku. :)
      Nasze udają się co roku.
      Powodzenia!
      :)))

      Usuń
    2. Witam,
      proszę o szczegóły: na 1 kg owoców jakie proporcje Pani poleca? Z daktyli chodzi o przygotowanie miodu daktylowego, a ze stewii liście suszone? Czy w takim przypadku wystarczy wymycie słoiczków w zmywarce, przetarcie nakrętek spirytusem i pasteryzacja w pierkarniku?

      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Baaardzo trudne pytanie. Jeśli owoce są słodkie (np ostatnie, maleńkie truskawki, w zasadzie nie ma potrzeby ich słodzić. Wszystko proszę próbować i dozować słodycz do smaku. :) Moje przetwory jeśli bywają za mało słodkie (np musy, kompoty, dosładzam po otwarciu w zależności od gustu domownika (ja w ogóle nie słodzę, synek trochę). Weźmy np maliny: najpierw rozgotujmy w niewielkiej ilości wody daktyle, zmiksujmy, potem dodajemy maliny, na końcu, jeśli masa jest zbyt płynna, dolewamy agar rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Całość zagotowujemy prze około 5 minut (agar żeluje szklankę wody dwiema małymi łyżeczkami na stałą substancję, proszę więc poeksperymentować, bo z kwaśnymi owocami bywa inaczej - nie ścinają się maksymalnie). Tak to już jest... raczej jak w laboratorium niż w aptece... ;)
      Oczywiście możemy gotować owoce przez kilka dni, jak konfitury i wówczas żaden agar nie jest nam potrzebny. :)
      Co do słoiczków, powinno to wystarczyć (nie tylko zakrętki ale też nakrętkę słoika by przetarła spirytusem. Mam nadzieję ze pomogłam. Powodzenia! :))))

      Usuń
    4. Witam, dziękuję za odpowiedź.
      Metodą prób i błędów będę próbować. Część soków malinowych zrobię ze stewią, cześć z ksylitolem, część musem daktylowym, oraz połączę wszystkie trzy słodkości i zobaczę co z tego wyjdzie.
      Pani blog inspiruje, krótkie anegdotki do przepisów świetnie pasują, czasami czytajac wprowadzenie mam wrażenie jakbym Panią już długo znała.:)

      Powodzenia w dalszych inspiracjach.


      Pozdrawiam

      Usuń
    5. Dobry pomysł! Daj znać co Wam smakuje i w ogóle jak wieści z frontu. ;)
      Och, cieszę się... może mnie po prostu długo znasz...? :D
      Całusy!
      :***

      Usuń
    6. Witam, niestety nie znam. Czasami gotując mam podobne spostrzeżenia i komentarze pod swoim adresem, może więc to stąd.:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Witam,


    Bardzo przydatny słowniczek. Dla początkujących perfekcyjny. Mam pytanie czy agar można używać do dżemów w słoikach na zimę?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj!
    Jestem zachwycona Twoim blogiem! Chce zrobić torta dla swojego syna wg Twojego przepisu. Jakie agar agar kupić: proszkowane czy w płatkach?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) merci!
      U mnie zwykle w proszku.
      Wypróbuj co Ci bardziej pasuje. :)

      Usuń
  8. Witaj!
    Przede wszystkim muszę podziękować Ci za bloga, jest niesamowity, bardzo wiele można się z niego nauczyć :) Ja przez wiele lat borykałam się z różnymi dolegliwościami (wymioty, biegunki, zaparcia, bóle głowy o straaaaszny katar) i żaden z lekarzy nie wpadł na to, że powodem może być uczulenie na laktozę! Przepisywali mi alertec. Sama musiałam na to wpaść. Teraz od kiedy odstawiłam mleko i wszystkie jego pochodne moje problemy minęły już po paru tygodniach. Niestety mój organizm tak się od tych produktów odzwyczaił, że jeśli zdarzy mi się zjeść choćby odrobinę nabiału to objawy są bardzo silne. Dlatego obawiam się masła klarowanego. Wyczytałam, że jest bezpieczne dla alergików, ale czy na pewno? Domyślam się, że Ty lub Twoje dziecko też nie tolerujecie mleka, ale masła klarowanego często używasz w swoich przepisach, czy mogłabyś trochę o nim opowiedzieć? Nie wywołuje ono u Was żadnych objawów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za serdeczności! :)
      Nie ma produktu bezpiecznego dla wszystkich albo niebezpiecznego dla wszystkich (mówię o naturalnych produktach odżywczych). Dlatego tworzenie listy produktów alergizujących jest trochę "dla każdego i dla nikogo". Jeśli macie reakcje alergiczne po nabiale to prawdopodobnie są one związane z kazeiną albo laktozą zawartą w nabiale. Masło klarowane to czysty tłuszcz z mleka (najlepiej eko!). U nas nie wywołuje negatywnych reakcji właśnie dlatego że jest pozbawiony kazeiny.
      Uściski!
      :)

      Usuń
  9. witam, a czy możńa poszerzyć listę o inne produkty dostępne w sklepach ze zdrową żywnością? Ostatnio zrobilam wyprawę ( a jestem kompletną ignorantka jak dotąd w tych tematach, niemniej jednak chcialąbym coś zmienić w naszym sposobie żywienia) i trafiłam na takie cuda o któych zastosowaniu nie mam pojęcia. Taka np melasa buraczana - wiem żeburaki dobre na poprawienie anemicznych wyniko, ale czy akurat tego możńa używać? Druga sprawa - jakiś produkt jest dobrym źrólem czegoś, ale w jakich ilościach trzeba go używać - słyszałąm np o sezamie, no ale sezamu kilogramami się nie je? itp. Czy można prosić o taką sciągawke? I co należy w kuchni mieć do przygotowywania codziennych potraw?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.