sobota, 16 sierpnia 2014

PLACKI GRYCZANE Z BANANEM :)

Gryczane szaleństwo trwa. ;)
Tym razem na słodko.
Bananowe placki z kurkumą,
bez glutenu, nabiału i cukru, wegańskie.
Całkiem smaczne!
Są bezpośrednią konsekwencją odkrycia niesamowitych właściwości niepalonej gryki 
(patrz - przepis na naleśniki z gryki - klik!).
Smaczna, banalna w działaniach kuchennych i niezwykle inspirująca nasza swojska gryka!
Wkrótce kolejne przepisy.
:)


Składniki:
kasza gryczana niepalona - 300g (namoczona min na noc)
banany (przejrzałe) 2 szt.
kurkuma - 1 płaska łyżeczka lub do smaku
dobry tluszcz do usmażenia pierwszych placków (np olej kokosowy)

Wykonanie:
Kaszę zalej na noc wodą (ok 2x więcej wody). Następnego dnia przepłucz i odlej wodę. Zmiksuj z bananami i ze świeżą wodą (wodę dolewaj stopniowo, aż do konsystencji typowo naleśnikowej - dość rzadkiej jeśli chcesz by placki były cieniutkie). Placki są dla nas wystarczająco słodkie jeśli dodamy banany o przebarwionej na brązowo skórce (najlepsze są banany w brązowe plamki!). :)
Usmaż placki na niezbyt gorącej patelni (u mnie na tłuszczu tylko pierwsza partia placków) i podawaj z czym lubisz.



Gotowe!
Smacznego!
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.